Het gebouw

Historie

Het voormalige gemeentehuis is in 1938 gebouwd. Na een bezoek van de Minister van Binnenlandse zaken in 1937 heeft de toenmalige gemeente Sleen een aanbieding gekregen van 35.000,– gulden uit het werkfonds voor de bestrijding van de werkeloosheid en de bouw van een nieuw gemeentehuis. Al in het najaar van 1937 werd begonnen met de voorbereiding van de bouw van het neo-renaissance ontwerp van architect A. Baart uit Leeuwarden.  Een jaar later, op 3 oktober 1938, werd het gebouw officieel geopend.

Bijzonderheden van het gebouw

Gemeentewapen

In de zuidgevel van het gebouw vindt u het oude gemeentewapen van Sleen, naar een ontwerp van burgemeester G.A. Bontekoe. De drie schaapskoppen herinneren aan de drie schaapskuddes van begin 1900. De mannen met knuppel herinneren aan de hunebedden binnen de toenmalige gemeente Sleen.

De Ziener

Het beeld is een herinnering aan de emigratie van inwoners uit Sleen en omgeving  naar Michigan in de VS in 1847-1848 onder leiding van Dominee van Raalte. Dit beeld is geplaatst in 1948.

Andere kenmerken

  • De gebrandschilderde glas-in-lood ramen met wapens van gemeente, provincie en rijk (zie foto).
  • Een tegelplateau in de hal met de dorpen die behoorden bij de vroegere gemeente Sleen (zie foto).

In 1979 werd het voormalige gemeentehuis uitgebreid met een geheel afwijkende bouwstijl. De aanbouw bestaat uit een gebouw met vijf piramides, naar een ontwerp van architectenbureau Wieringa-Dijkstra uit Coevorden.

Meer weten over het gebouw? Kijk bij Gemeentehuis Sleen op Wikipedia.